Hotel Christiansminde. Del 1

"Danmarks største kriminalsag, der aldrig officielt bliver opklaret"

Christiansminde: Artikel I

Havde ægteparret hemmeligheder i Svendborg?

Artikel skrevet af Bjarne Bekker


Dines Bogø

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, der aldrig er opklaret, fascinerer stadig nutiden. Mystikken omkring det ualmindeligt bestialske mord - med flere hold mordere, der opsøgte ægteparret hen over dagen - bliver ikke mindre af, at myndighederne har klausuleret sagen i 75 år, helt frem til sommeren 2023.

Der er dog én historiker, der på grund af helt usædvanlig vedholdenhed og interesse har fået adgang til samtlige sagens 42 arkivkasser - dokumenter og billeder, der ellers har været forbeholdt en absolut inderkreds.

Det er Dines Bogø fra Dragør. Den pensionerede bankmand har endevendt samtlige afhøringsrapporter, billeder og personlige dokumenter og har opnået det helt usædvanlige også at få lov til at bruge materialet i foredrag om det uopklarede mord.

Et sådant foredrag er netop kommet i stand ved et samarbejde mellem Dines Bogø og Hotel Christiansminde. Mandag den 30. april viser forfatteren sine mere end 300 billeder fra sagen og fortæller hele den ufattelige historie, der medførte tusinder af afhøringer, også adskillige i Svendborg.

Som det fremgik af denne klumme sidste søndag, havde de myrdede, Inger Margrethe og Vilhelm Jacobsen, et særligt forhold til købstaden. Det var især under anden verdenskrig, hvor ægteparret tilbragte tre sommeruger på hotellets anneks, det senere Plejehjem Inge, som i dag er indrettet til ejerlejligheder.


Lokale venner?

Dines Bogøs forskning gennem 40 år har skabt mange relationer til Jacobsens familie og venner og givet adgang til Jacobsens private fotoalbum og dokumenter.

- Det materiale, jeg henter i sagsakter fra efterforskningen, skal der søges tilladelse til at benytte i hvert eneste tilfælde, fortæller Dines Bogø.

Billeder og dokumenter kommer ikke uden for politiets varetægt uden behørig kontrol med, i hvilken sammenhæng materialet vises. Nogle billeder kan, trods ansøgning, ikke offentliggøres.

Men i flygtige visninger under foredrag er der mulighed for at benytte en del af politiets billeder, blandt andet af ofrenes placering i lejligheden og andet hidtil ukendt, dokumenterende materiale.

Myter om, at ægteparret slet ikke blev myrdet, men fløjet ud af landet, kan Dines Bogø derfor tilbagevise - med det unikke materiale.

Men forskeren og historikeren ønsker også en tovejs kommunikation under opholdet i Svendborg. Selv om det snart er 60 år, siden ugerningen skete, er der måske stadig læsere, der husker ægteparrets sommerferier i Svendborg.

Af det billedmateriale, Dines Bogø har samlet, kan man se, at familien færdedes meget på Sydfyn. På collagen nederst ses et ægtepar i selskab med Vilhelm Jacobsen ud for Sundfærgernes anløbsbro ved Christiansminde.

Venneparret er fra Frederiksberg. De to par rejste meget sammen, til Salzburg i Østrig og under krigen til Svendborg.


Det andet dobbeltmord

Foredraget 30. april varer godt to timer, og Dines Bogø vil drage paralleller til et andet uhyggeligt dobbeltmord få måneder efter mordene på Peter Bangs Vej.

Det skete 22. april 1948 og var en brutal likvidering af blandt andet modstandsmanden, kaptajn Hjalmar Olsen fra Aborg ved Assens. På et skib i Køge Bugt blev to mænd bogstavelig talt slagtet, så dækket efterfølgende måtte spules af besætningen.

Fyens Stiftstidende skrev på forsiden fredag den 7. maj 1948: "Søfyrbøderen myrdede med koldt Blod de to Mænd i Fiskerbaaden".

I reportagen fortælles det, at den anden myrdede, ingeniør Rudolf Nicolai, blev afhørt af politiet efter mordet på Peter Bangs Vej, fordi han pludselig var kommet til mange penge. Over 30.000 kr. i kontanter. En formue i efterkrigsårene.

De to dobbeltmord havde så mange paralleller i udførelse, at politiet ikke er i tvivl om en sammenhæng - som Dines Bogø har et spændende bud på den 30. april.


Systematikeren

I 1953 fortalte en ung mand fra Svendborg til Politiets Efterretningstjeneste, at den myrdede kontorchef Jacobsen var involveret i våbentransporter efter krigen, og at han havde kontakter til de mænd, der optræder i dobbeltmordet på Køge Bugt.

Når Dines Bogø som en af de få har fået adgang til ellers lukkede arkiver, er der selvfølgelig mange årsager. Han er født i 1944 i Gentofte og har på grund af begivenheder og interesser i barndom og ungdom haft kontakt med mange, der havde direkte eller indirekte kendskab til krigstidens og efterkrigstidens uopklarede kriminalsager.

Uddannelsen i Privatbanken på Frederiksberg blev livet igennem suppleret i Unibank og Nordea, ikke mindst med opgaver inden for systemkonstruktioner.

Dines Bogøs faglige arbejde har i den grad haft afsmittende virkning på lysten og evnen til at forske, arkivere og systematisere tusinder af oplysninger, hentet i lukkede og åbne arkiver og sammenholdt med egen, omfattende viden.

Denne viden bruger Bogø i utallige sammenhænge fra skribentvirksomhed til, lokalhistorisk foreningsarbejde i Dragør, konsulentarbejde for Danmarks Radio - og nu også til at kaste lys over et helt ukendt afsnit af besættelsesårenes begivenheder i Svendborg.